Divlje životinje

OPOSUM: Stanište

Oposumi nastanjuju širok spektar područja od šumovitih do ravničarskih, uglavnom u blizini voda. Aktivni su uglavnom noću, a u poređenju sa drugim sisarima, deluju sporo i glupo. Preko dana se sakrivaju u pukotinama, šupljem drveću, rupama u zemlji ili u gnezdu koga su napravili od suve trave i lišća.

Često se pretvaraju da su mrtvi kada shvate da su u opasnosti. Penju se na drveće uz pomoć udaljenih palčeva i repa. Lako je pripitomljavaju pa se često mogu naći u parkovima i gradovima.

Ne nastanjuju trajno određeni prostor, već se sele svakih par meseci. Agresivno brane svoju teritoriju od drugih oposuma i životinja. Prirodni neprijatelji oposuma su kojoti, lisice, sove i druge ptice grabljivice. Imuni su na zmijski otrov i na druge otrove.

Dozvoljeno je preuzimanje sadržaja u nekomercijalne svrhe (u celosti, ne delova), uz obavezno upućivanje čitaoca u prvoj rečenici na izvor Djole dog (obeležen drugom bojom ili boldovanim slovima) sa postavljenim linkom ka stranici na kojoj je tekst izvorno objavljen, i na autora (ako ga ima). Nepoštovanje ovih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava, u smislu Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Izaberi temu koju želiš
Tagovi
Back to top button
Close