Divlje životinje

ŽIVOTINJSKO CARSTVO: Fregata

U serijalu tekstova “životinjsko carstvo”, predstavljamo vam životinjske vrste o kojima se manje piše i govori. Znamo puno o 1.5 miliona vrsta životinja (od kojih je 1 milion insekata), ali na svetu postoji još nekoliko miliona vrsta (verovatno oko 8 miliona) o kojima još uvek ne znamo ništa.

 

Fregata (Frigatebird) je morskih ptica rasprostranjena širom tropskih i suptropskih okeana.

Karakteristike

Fregata se odlikuje pretežno crnim perjem, dugim repom i dugim kukastim kljunom. Ženke imaju belo perje na stomaku, a mužjaci imaju karakterističan crveni mehur na vratu koji tokom sezone naduvavaju kako bi privukli ženke. Krila su im dugačka i mogu da se protežu do 2,3 m.

Ponašanje

Imaju sposobnost da nedeljama lete nošene strujama vetra. Merni instrumenti su otkrili da u toku fregatinog leta jedna polovina mozga spava, dok je druga budna i motri na okolinu. Fregate su inače poznate po tome što mogu da prelete i 3.000 kilometara bez sletanja.

Provode veći deo dana u letu loveći hranu, a noću se gnezde na drveću ili liticama. Njihov glavni plen su ribe i lignje. Imaju običaj da otimaju hranu od drugih morskih ptica, a poznato je i da iz gnezda otimaju piliće drugih ptica.

Tagovi
Back to top button
Close