Divlje životinje

ŽIVOTINJSKO CARSTVO: Prava foka

U serijalu tekstova “životinjsko carstvo”, predstavljamo vam životinjske vrste o kojima se manje piše i govori. Znamo puno o 1.5 miliona vrsta životinja (od kojih je 1 milion insekata), ali na svetu postoji još nekoliko miliona vrsta (verovatno oko 8 miliona) o kojima još uvek ne znamo ništa.

 

Prave foke ( Earless seal) uglavnom  žive u Arktičkom i Antarktičkom okeanu, dok mali broj vrsta živi u tropima.

Karakteristike

Prave foke su manje od ušatih foka i morževa, a najmanje su sibirske foke i prstenaste foke duge između 110 i 140 cm, a teške nešto više od 50 kg. Rekordnu veličinu dosežu mužjaci južnog morskog slona koji mogu biti dugi 6,5 metara, i teški 3,5 tona.

Mužjaci i ženke pravih foka su podjednako veliki, imaju prilično skromno krzno koje odbacuju jednom godišnje i tada krvni sudovi snabdevaju kožu gde rastu nove dlake, što dovodi do gubitka toplote. Tada prave foke provode više vremena na kopnu. Sa novim krznom kod nekih vrsta dolazi i do promene boje. Novo krzno deluje sjajnije, ali u tokom vremena izbledi.

Prave foke plivaju služeći se zadnjim udovima, a na kopnu se kreću puzeći. Pri tome savijaju leđa i privlače zadnji deo, a onda guraju prednji deo tela prema napred. Ovaj način kretanja je težak, pa zato se često kreću bočno, kotrljanjem. Lakše se kreću po ledu i snegu, jer glatka površina pruža manji otpor.

Ponašanje

Prave foke se po pravilu ne okupljaju u velike kolonije, hrane se ribama i drugim morskim životinjama, ali postoje i vrste koje su specijalizovane, kao rakojedne foke koje jedu rakove ili morski leopardi koji love pre svega pingvine. Na početku sezone parenja mužjaci zauzimaju što veću teritoriju. Ženke mogu da se pare sedam dana nakon što donesu na svet mladunce i to čine sa mužjakom u čiji su prostor došle.

Tagovi
Back to top button
Close